menü
VISTA – Exploring Future Skills
2019-04-16

2019. április 2-án első alkalommal került megrendezésre a VISTA – Exploring Future Skills elnevezésű konferencia. A rendezvény az Antall József Tudásközponttal együttműködésben, a Think.BPST konferencia keretein belül, a Young Leaders Forum társrendezvényeként valósult meg.

A VISTA célja, hogy górcső alá vegye a 4. ipari forradalom munkaerőpiacra tett hatásait, és támpontokkal szolgáljon azok számára, akik tudatosan készülnek a karrierjük megtervezésére. Az esemény előadói az általuk képviselt területeken zajló átalakulásokat és az általuk képviselt területeken egyre fontosabbá váló készségek bemutatását vállalták.

A konferencia első szekciójában a főként egyetemistákból álló közönség átfogóbb képet kapott arról, hogy milyen innovációs ökoszisztémát működtet az Európai Innovációs Intézet. A résztvevők továbbá megismerhették, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium milyen fejlesztésekre koncentrál és hogy a versenyszférában miként alakul át a munkaerőpiac és ezáltal milyen készségek kerülnek egyre inkább előtérbe.

A második szekció előadói a vállalkozói gondolkodásmód fontosságára hívták fel a figyelmet, melynek elsajátítása nem csupán az üzleti világban, hanem más területeken, például az akadémiában is praktikus. A jelenlévők tanácsokat kaptak arról, hogy miként alakítsák kutatói kérdésüket és miként közelítsenek meg akadémiai problémákat úgy, hogy annak társadalmi szinten minél nagyobb hatásfoka legyen. Továbbá tisztázásra került a freelancer és a digitális nomád jelenségek közötti különbségek illetve a hallgatók praktikus tanácsokat kaptak ahhoz, hogy miként lehet független vállalkozóként a gig gazdaság aktív részesévé válni.

Az előadásokat minden előadó részvételével zajló panel zárta, melyen gyakorlati tanácsokat, tapasztalatokat osztottak meg a közönséggel. Szóba került többek között, hogy miként építsünk szakmai kapcsolatrendszert, milyen önfejlesztési lehetőségek érhetőek el a hagyományos képzési rendszereken túl, vagy miként lehet külföldiként, a nyelvi és kulturális különbségek ellenére sikeres pályát alakítani egy idegen országban.