menü
Idén is volt Future: Hungary Konferencia Cambridge-ben
2020-03-15

Immáron 5. alkalommal került megrendezésre Cambridge-ben, a magyar diákok által szervezett Future: Hungary konferencia.

Immáron 5. alkalommal került megrendezésre Cambridge-ben, a magyar diákok által szervezett Future: Hungary konferencia. Elindulásakor az alapítók azt a missziót fogalmazták meg, hogy a magyarországi munkaerőpiaci lehetőségeket tegyék láthatóvá és elérhetővé az Egyesült Királyságban tanuló magyar egyetemisták számára. A Nemzeti Tehetség Központ londoni irodája az indulás óta partnere a rendezvénynek. Büszkék vagyunk rá, hogy az évek során stabil stratégiai partnerré váltunk anyagi és szakmai támogatást nyújtva a professzionálisan dolgozó szervező bizottságnak. Különösen fontosnak tartjuk, hogy ez a bizottság nem csak önmagának keres lehetőségeket, hanem elkötelezett abban, hogy kapcsolatait, tudását, megossza minden érdeklődővel.

A kezdeményezés mostanra egy olyan platformmá vált, melyen idén már közel 180 hallgató, szakember, akadémikus, vállalatok képviselői és vállalkozó találkozott. Magyarországról több szektor és iparág képviselői kaptak meghívást, a közönség soraiba pedig több, mint 21 vezető egyetemről gyűltek össze diákok. Profi rendezvényszervezőknek is dicséretére válna ennek a rengeteg részvevőnek, programnak az összehangolása. A szervezőbizottság mindezt a tanulás mellett, önként és külön javadalmazás nélkül végzi.

A 2016 áprilisában megrendezett első konferencia óta, a szervezésre és kivitelezésre minden évben egy cambridge-i központú szervező bizottság áll fel. Szokás, hogy az elnököt a cambridge-i hallgatók közül választják meg, aki aztán felépíti saját bizottságát. Ennek pozícióira szabadon pályázhatnak hallgatók, bármely egyetemről. Idén egy 10 fős stáb dolgozott a konferencián, akikről a honlapjukon olvashattok többet.

A konferencia növekedését jól mutatja, hogy a szervezők évről-évre egyre változatosabb előadói gárdát és programot állítanak össze. Bár az idei rendezvényt már megérintette a koronavírus helyzet, de ez az eseményt szakmaiságában és hangulatában sem érintette érezhető módon, köszönhetően a csapatmunkának.

Míg Novák Katalin Államtitkár Asszony rövid videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket, addig személyesen a többi előadó között, egyaránt jelen voltak képviselői a versenyszférának, kis- és középvállalkozásoknak, intézményeknek, egyéb szervezeteknek. A partner-szervezetek képviselői számára rendkívüli alkalom ennyi tehetséges külföldön tanuló magyar hallgatóval találkozni. Hasznos rálátást kapnak arra, hogy milyen trendek, karakterisztikák jellemzik a nemzetközi munkaerőpiacot és a „Z” generációs igényeket.  

A nap folyamán számos előadáson, workshopon lehetett a cégek, szervezetek aktuális álláslehetőségeibe beletekinteni és megismerni, hogy milyen pozíciók elérhetőek a kezdő munkavállalók számára. Ezentúl izgalmas viták és beszélgetések várták azokat, akiket a jövő munkaerőpiaca, vagy például gender kérdések témakörében érdeklődtek. Idén nagyobb arányban képviseltette magát a média, illetve azok is örülhettek, akiket a szolgáltatói szektor, vagy a közszféra érdekelt, mivel ezek is nagyobb teret kaptak a programban.

A Nemzeti Tehetség Központ és a londoni tehetség központként működő New Generation Centre UK csapata nyilvános beszéd taste-rel, a közszférában elérhető lehetőségekről, illetve a kapcsolati hálózatépítés témákban tartott workshopokat. Azonban számunkra a közös munka sokkal korábbra nyúlik vissza.

Az NGC a legelső konferencián állt a Future: Hungary mellé, és azóta osztja misszióját és célkitűzéseit abban, hogy segítse a fiatal tehetségeket személyes és szakmai fejlődésükben, segítse őket gazdasági, társadalmi és családi kapcsolataik megőrzésében. Ezért az ötödik évben is fontos ügynek tartjuk, hogy támogassuk azt, hogy legyen közös platformjuk és azon hasznos dialógus arról, hogy milyen magyarországi lehetőségek elérhetőek, – legyen az munkahely, egy-egy projekt vagy kutatás - és miként hasznosíthatják magukat ezek a fiatalok a legnagyobb hatékonysággal ebben a közegben.

A konferencia zárultával, beszédében az idei elnök - Priám Márk hagyományosnak mondható keretek között hirdette ki az új elnököt, Panyi Róbertet, aki az új évre még több programot és nemzetközi növekedést vázolt fel.

Mi is izgatottan várjuk a további közös munkát, és addig is mindenkinek ajánljuk, hogy kövessétek figyelemmel az egyre aktívabb közösség következő eseményeit!

A konferenciáról készült képeket a Future: Hungary Facebook oldalán lehet megtekinteni:

https://www.facebook.com/futurehungaryconference/posts/2829313113817898

https://www.facebook.com/futurehungaryconference/posts/2834029480012928

https://www.facebook.com/futurehungaryconference/posts/2840253269390549

https://www.facebook.com/futurehungaryconference/posts/2840335729382303