menü
"Merjetek belefogni új dolgokba, kezdeményezzetek és fejlesszétek magatokat, hogy barátaitok és embertársaitok hasznára és segítségére legyetek." Priám Márk
2020-01-24

Priam Márk vagyok, a University of Cambridge-en tanulok Humán, Társadalmi és Politikai Tudományokat. Egy kis felvidéki városban, Királyhelmecen indult a tanulmányi pályafutásom, majd a középiskolát Miskolcon végeztem a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban, ahonnan egy évre az Egyesült Államokba mentem tanulni. Eközben a Milestone Intézet hallgatója lettem két évre, ahol ezután fél évig gyakornokként is dolgoztam. Fiatal korom óta nagy szerepet játszott az életemben a sport, az olvasás és a közösségi élet, ezeknek rengeteg időt szentelek az egyetemi éveim alatt is. 

Miért választottad a University of Cambridge-t? 

A választásomban kezdektől meghatározó volt az  az alapgondolat, hogy a világ egyik legjobb egyetemén tanuljak. Emellett az Amerikában töltött középiskolás év után, úgy éreztem, hogy egyetemi éveimet inkább Európában tölteném, így leszűkült a metszet. Oxford és Cambridge egyaránt nagyon vonzó volt, a kettő között pedig végül az általam választott szak (Humán, Társadalmi és Politikai Tudományok) döntötte el, hogy melyik lesz az első számú célpont. 

Mikor született meg benned az elhatározást, hogy itt tanulj? 

Tizedikes koromban kezdődött. Édesapám volt az első aki elhintette bennem azt a gondolatot, hogy akár Oxbridge-ben is lehetne tanulni, ami számomra akkor a felsőoktatás csúcsát jelentette, és persze jelenti részben ma is. Ez a beszélgetés akkor nem kimondottan a jövőmmel volt kapcsolatos, vagy azzal hogy mit szeretnék csinálni, mi szeretnék lenni. Lehet hogy, neki fogalma sem volt, hogy ez az elképzelés akkor bennem milyen mély gyökeret vert. Fél év múlva  már buzgón böngésztem az egyetemi világranglistákat, a kínált szakokat, és a jelentkezési feltételeket. Bár gondolkodtam tartalékokban és biztonsági opciókban, de a két nagy név lebegett folyamatosan a szemem előtt. 

Mit jelent számodra a tehetség? 

A tehetség egy olyan adottság az élet valamely területén, amely kiemelkedővé teszi a hordozóját másokhoz képest. Ahhoz, hogy kiaknázzuk a tehetségünkben rejlő potenciált, azt művelni, pallérozni, tökéletesíteni kell. A motiváció ehhez persze nem feltétlenül belső indíttatású, főleg fiatal korunkban. Ha viszont foglalkozunk vele végül mindegy, hogy magunktól vagy mások felfedezése, támogatása vagy noszogatása által kezdünk neki és csináljuk. A lényeg, hogy ráébredjünk miben van tehetségünk, használjuk ki a velejáró előnyöket, dolgozzunk fáradhatatlanul a fejlesztésén és használjuk valami jóra. Szerintem nem elég tehetségesnek lenni és soha nem szabad megelégedni a puszta ténnyel, a tudattal. Dolgozni kell a tehetségen, küzdeni önmagunkkal és a határainkkal, hogy még jobbak legyünk és ne fecséreljük el.

Mi az a Future: Hungary? Mik a célok a rendezvénnyel?  

A Future: Hungary egy hallgatók által, hallgatók részére szervezett karrier konferenciaként indult. Mára inkább egy eseménysorozat a Konferencia mellett kisebb évközi rendezvényekkel, továbbá egy közösségépítő program, melynek célja egy összetartó, sokszínű, intellektuális, professzionális és üzleti közösség kialakítása.  

Egy olyan információs hiányt szeretnénk áthidalni, mely észlelhető mind a diákok, mind pedig a munkaadók részéről. Továbbra is a minden évben tavasszal megrendezett Konferencia a legkiemelkedőbb eseményünk, ahol a partner cégek és szervezetek személyesen találkozhatnak a diákokkal és oszthatják meg kölcsönösen a lehetőségeiket, elvárásaikat, tapasztalataikat. Eddig minden évben gyümölcsözőnek bizonyult az esemény. A partner cégek és szervezetek újra és újra megismerkedhetnek és kapcsolatba léphetnek az Egyesült Királyságban tanuló tehetséges diákokkal, a diákok pedig az egész napos programon új ismerettségekre, barátságokra, ajánlatokra, ötletekre, elképzelésekre és tapasztalatokra tehetnek szert. A tervünk az, hogy folyamatosan bővítsük és emeljük a színvonalát annak, amit nyújtunk: workshoppok, előadások, karrier-börze, interjúk, gálavacsora, szakmai ismerettség! Az évek során pozitív visszajelzéseket kaptunk és gyarapodó közösséggé váltunk. Te, aki ezt olvasod neked is itt a helyed!  

Mik a terveid a jövőre nézve? 

Először is szeretném kiélvezni az utolsó évemet Cambridge-ben, mind tanulás, mind közösségi élet szempontjából, és persze jó lenne megszerezni a diplomát. Nem igazán vagyok biztos benne, hogy mit szeretnék csinálni szakmailag, úgyhogy a következő pár év a felfedezések időszaka lesz. Ha egy terület kimondottan megtetszik, lehet visszatérek még az egyetemi világba mélyebben beleásni magam a témába egy mester vagy egy Phd keretében, ez még elválik. Tanulás, utazás, ismerkedés, tapasztalatszerzés van terítéken, aztán végül irány Magyarország kamatoztatni.

Mit üzensz a többi tehetséges magyar fiatalnak, akik külföldön tanulnak? 

Gyertek el a Future: Hungary 2020 konferenciára és tegyetek egy lépést a sikeres jövőtök felé!

Meg persze azt, hogy használjátok az egyetemi éveket okosan, mert gyorsabban eltelnek, mint az ember gondolná. Ez talán az egyik legtermékenyebb időszakunk, amikor még sok mindennel tudunk egyszerre foglalkozni. Merjetek belefogni új dolgokba, kezdeményezzetek és fejlesszétek magatokat, hogy barátaitok és embertársaitok hasznára és segítségére legyetek.